English

  Hoofdpagina
  Het land Malawi
  Vrijwilligers gezocht 
  Nieuwsbrieven 
 
   Toekomst voor een kind
   Likoma
     Samalani weeshuis
     Madalitso
     Kondwani
     St Peters Hospital
  Projecten vasteland
     Mackenzie School (tot 2009)
     Baptist Clinic (tot 2009)
 
   Reisverslag 042015 Rita
  Reisverslag 092012 Nicole 
  Reisverslag 092012 Lien 
  Reisverslag 092012 Chris 
 
  Reisverslag 092011 
  Reisverslag 062011 
  Reisverslag 112010 
  Reisverslag 102009
  Reisverslag 072009
  Reisverslag 062009
  Reisverslag 032009
  Reisverslag 112008
  Reisverslag 052008
  Reisverslag 032008
  Reisverslag 112007
       Kanaal 50 - Film1 
       Kanaal 50 - Film2 
  Reisverslag 042007
  Reisverslag 092006
  Reisverslag 052006
  Reisverslag 092005
  Reisverslag 072005
  Reisverslag 042005
  Reisverslag 112004
 
  Uw ervaringen
  Voorbije Activiteiten
 

 

Reisverslag 12 april 2006 tot en met 3 mei 2006 in Malawi.
Op 12 april was het weer zover. Volledig gepakt vertrok Agnes en ikzelf opnieuw naar ons land Malawi, vol spanning en enthousiasme om te zien hoe onze projecten geŽvolueerd zijn. Op het programma stond uiteraard een bezoek aan al onze projecten:
  • Mackenzie School en onze sponsorkindjes
  • Baptist Clinic
  • Samalani Early Development centre-
  • St. Mary's Health Clinic, thans opgenomen door het St. Peters Hospital in Likoma.

Mackenzi School.

Het onthaal op onze school was fantastisch. De kinderen en leerkrachten hadden enkele zang- en dans acts geleerd, en dit allemaal in het Engels. Een grote vooruitgang voor deze school. Zowel de kleintjes als de grote kinderen leren hierdoor echt veel bij. Wijzelf hebben voor een klein feestje gezorgd met frisdranken, koekjes en snoep, een zeer welgekomen traktatie zowel voor de ouders als voor de kinderen.

Na de festiviteiten was het uiteraard tijd voor het serieuzere werk. Samen met de leerkrachten hebben we voor elk van onze financiŽle adoptiekindjes de resultaten bekeken en besproken. We kunnen zonder schroom zeggen dat ze bijna allemaal zeer goede leerlingen zijn.

Onze aandacht ging vanzelfsprekend ook uit naar onze kindjes zelf. De pakketjes werden met open armen en veel vreugde in ontvangst genomen. Wij waren goed voorzien, 1 pakketje voor elk kind met allerlei leuke en bruikbare spullen (klederen, snoepjes, schoolgerei enz.) en daarnaast ook nog een gezinspakket met rijst, suiker, thee, zeep enz.

Aangezien bijna geen van de kindjes nog degelijk schoeisel had, hebben we voor alle kinderen samen ťn voor de leerkrachten schoenen gekocht op de plaatselijke markt. Een hele opdracht want bijna niemand kent zijn eigen schoenmaat. Na veel zoeken, passen, verwisselen heeft uiteindelijk iedereen gepaste schoenen gekregen.

Conclusie van ons bezoek is dat de school en de kinderen het goed doen en wij fier mogen zijn op hetgeen tot op heden reeds met onze en jullie hulp gerealiseerd is. Maar dit betekent zeker niet dat het werk af is. Er is nog uitbreiding gepland voor de allerkleinste peuters die thans nog wat mee rondhangen bij de grotere, alsook een keuken voor de bereiding van hun dagelijkse portie voeding.

Baptist Clinic

Dankzij een milde sponsor (optieker Jan Huysmans) uit Brasschaat konden we een 100-tal brillen afgeven, volledig in orde en met verschillende sterkste die duidelijk vermeld waren. Bedankt Jan voor deze gift. Ook deze keer hebben we alweer een nieuwe ambulancefiets kunnen aankopen dankzij Frieda Pauwels, waarvoor eveneens onze dank.

We hebben met onze eigen ogen kunnen zien dat deze spullen aldaar echt broodnodig zijn. De fietsen blijven in de dorpen voor het geval een zieke met spoed dient vervoerd te worden naar de kliniek.

Onze VZW heeft ook zijn bijdrage gedaan met een financiŽle schenking voor de verdere afwerking van hun eigen labo. De kliniek is immers bezig met de uitbouw van hun labo, in de eerste plaats om op een snelle manier een diagnose te kunnen stellen omtrent het HIV (aids) virus. Het labo is nog verre van af, maar we doen ons best. Zelfs een degelijk werkende personenweegschaal was niet voorhanden.

We hebben thans ook gemerkt dat er een grote nood is aan vitaminen en multi-vitaminen voor de ondervoede kindjes. Dus, we weten nu al waarvoor we in september zullen moeten zorgen.

Samalani Early Development Centre

Dit project, dat we verleden jaar voor het eerst mee opgenomen hebben in onze steun, evolueert fantastisch.

Het bezoek aan het weeshuis is ons voor 150% meegevallen . Met het kleine bedrag dat we de eerste keer hadden achtergelaten, hebben ze fantastisch werk geleverd. Elke cent en elk korreltje cement wordt daar gebruikt, niets gaat verloren..

De ontvangst was overweldigend. Er zijn nu ongeveer een 35-tal volle wezen, allemaal peuters tussen 3 en 5 jaar, die daar volledig worden opgevangen. Enkel 's avonds worden ze opgevangen door de dorpelingen. Ook daar hebben we een traktatie kunnen doen met brood, melk, thee en suiker om er een feestmaal van de maken.

Uiteraard is hier nog veel werk. Het gebouw zelf is zo goed als af , nu de afwerking binnen nog. ,Wat gaat er eerst gebeuren? Verdere afwerking van de keuken en WC glas voor de vensters, de muren beplaasteren , wat hout voor schabben en enkele meubeltjes en verder de keuken met het nodige gerief voorzien, verder kan er ook elektriciteit binnengebracht worden daar is ook nog niets voor voorzien. Het weekend dat we er waren is Alexander, die de zaken daar wat in handen heeft, naar het vaste land vertrokken om de nodige materialen aan te kopen en via de ferry naar Likoma te brengen. We zijn er zeker van dat als we in september terug gaan, we weer een grootte vooruitgang zullen zien.

Is er goed werk geleverd, dan zullen we ook in September zorgen dat er water is, omdat het op een heuvel ligt is een put boren moeilijk. Nu moeten de vrouwen alle dagen met emmers op het hoofd water halen uit het meer en een eindje bergop dragen, met kleuters (tussen 3 en 5 jaar) is dat een hele opgave. Want kleine kinderen verbruiken veel water

We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt met Samalani, we hebben ook 15 kindjes gekozen voor adoptie , daarvan zijn er al 6 geplaatst.

Voor in de toekomst denken ze ook aan een tweede gebouwtje met een eerste en tweede leerjaar. Ze zijn dan ook super tevreden met de onverwachte maar welkome steun.

Als afscheid hebben de "leading ladies" van dit Centre dankliederen gezongen waar de tranen van in de ogen sprongen. Op zulke momenten begrijp je weer waarom we dit allemaal doen. Bedank aan iedereen die ons hierbij helpen.

St. Mary's Health Clinic

Het kliniekje op Chisumulu is thans gesloten en de hoofdverpleegster die de zaak leidde (en wie we nu al zeven jaar steunen), werkt thans op Likoma in St. Peters Hospital. Na een goed gesprek met het hoofd van deze kliniek, die ons met open armen ontving en dat ook met onze medische studenten zal doen, hebben we besloten St. Peters Hospital onder onze hoede te nemen. Het wil namelijk niet zeggen omdat dit de naam "Hospital" draagt, dat dit te vergelijken is met een Belgische kliniek. Ook daar hebben ze behoefte aan steun. Het is er zeer druk, maar er is ook gebrek aan degelijke medische apparatuur en medicijnen. Aangezien dit nog zowat de enige kliniek is zowel voor de mensen van Likoma als voor het nabije Mozambique, is het er werkelijk een overrompeling van zieke mensen.

Op Chisumulu zelf steunen we nog steeds een jongen "July" van 17 met schoolgeld, kleding en zakgeld. July steunen wij en NoŽlla reeds zeven jaar en ondanks al zijn tegenslag, geeft hij de moed nooit op en blijft hij zich inspannen op school. Wetende dat aldaar er weinig vooruitzicht is voor een betere toekomst, is dit geen gemakkelijke opgave.

Door de vele keren dat we nu al naar Malawi geweest zijn, hebben we ook al veel petekindjes, want elke keer er iemand geboren wordt, vragen ze aan ons om meter te worden van hun kind en het kind een naam te geven.

 

 

Deze reis zijn we ook oma geworden van een meisje dat we al zeven jaar laten studeren. Zoals vele gevallen in dit land en ondanks alle campagnes die door de overheid gevoerd wordt voor veilig vrijen, is ook zij zwanger geraakt. Haar kindje (een meisje) werd geboren tijdens ons verblijf op Likoma. Omdat elk kind welkom is, hebben we ze "happiness" gedoopt.

De reis is voorbij gevlogen, maar de volgende is alweer in zicht.

Mogen wij iedereen danken

Jose en Agnes

 

 

 

 Website best te bekijken op resolutie 1024 x 768
VZW Project Malawi
- Neerbroek 36  - 2070 Zwijndrecht
Rekeningnr: KBC 733-0237697-77  - IBAN: BE80 7330 2376 9777 - BIC: KREDBEBB -
© Copyright 2007